Raportul PepsiCo referitor la progresul sustenabil în domeniul apei

Apă


Raportul PepsiCo referitor la progresul sustenabil în domeniul apei

Având in vedere industria din care facem parte, suntem conștienți de rolul critic pe care îl are apa în cadrul sistemului alimentar.

Strategia noastră pe termen lung în privința apei își propune să asigure o siguranță sustenabilă a apei pentru afacerea noastră, ecosistemele naturale, precum și pentru comunitățile locale care depind de o aprovizionare accesibilă și fiabilă cu apă curată și sigură. Ne concentrăm pe îmbunătățirea eficienței operaționale și agricole a utilizării apei, și pe reaprovizionarea locală a apei în zonele cu risc ridicat în domeniul apei, educația publică, pledoaria pentru politici și reglementări inteligente privind apa și adoptarea celor mai bune practici cu partenerii cheie din comunitate. Lucrăm pentru a înțelege provocările legate de apă la nivel local și pentru a sprijini soluții care să răspundă nevoilor specifice bazinului hidrografic. PepsiCo sprijină stabilirea unor obiective bazate pe știință (SBT-uri) pentru sustenabilitatea apei. Contribuim la dezvoltarea proiectului de metodologie pentru apă, participând la grupul consultativ corporativ al Rețelei de Obiective bazate pe Știință și efectuăm un proiect pilot al metodologiei în 2021.

Aflați mai multe despre abordarea completă a companiei PepsiCo în ceea ce privește apă

Subiecte de la A-Z


„Suntem mândri să facem echipă cu o companie precum PepsiCo care înțelege importanța soluțiilor care pornesc de la natură, când vine vorba de protejarea și conservarea surselor de apă dulce din lume. Cu sprijinul PepsiCo, organizația mondială The Nature Conservancy lucrează direct cu fermierii, întreprinderile și comunitățile, pentru a implementa practici sustenabile de gestionare a bazinelor hidrografice și a lansa noi proiecte de conservare a bazinelor hidrografice, adaptate local, care să se potrivească nevoilor unice ale fiecărei regiuni.”

Daniel Shemie
Director, Resilient Watersheds
The Nature Conservancy

Vedeți obiectivele și progresele noastre în materie de conservare a apei

Aflați mai multe

Eficiența utilizării apei

La nivel mondial, PepsiCo a implementat diverse strategii pentru a ne asigura că vom continua să operăm într-un mod care este sustenabil pentru planetă, afacerea noastră și comunitățile noastre comune.

Utilizarea eficientă a apei în operațiuni

PepsiCo și-a concentrat eforturile de administrare a apei acolo unde contează cel mai mult, în zonele globale cu risc (HWR-uri) în care operăm

Obiectivul nostru pentru operațiunile companiei este de a reduce amprenta acesteia în materie de apă dulce, cât mai mult posibil, folosind tactici multiple, de la reutilizarea celor mai bune practici care și-au dovedit eficiența, la inovații în dezvoltarea tehnologiilor de procesare cu consum redus de apă și investiții în tehnologii de clasă mondială care facilitează reutilizarea sigură a apei.

În sectorul nostru din America Latină, o serie de fabrici de producție de alimente sunt situate în zonele cu risc ridicat de întâmpinare a unor probleme cu apa. La aceste fabrici, am implementat o strategie multianuală pentru a reduce amprenta noastră în materie de apă dulce ca parte a participării PepsiCo la inițiativa Alliance for Water Stewardship.

Un exemplu al acestei strategii este adoptarea inovației în procesarea unui consum redus de apă, cum ar fi conversia duzelor de apă utilizate în felierea cartofilor în „conuri de stropire” mai eficiente și instalarea duzelor cu pulverizare redusă în liniile de spălare a porumbului. De asemenea, am făcut investiții de milioane de dolari în tehnologia bioreactorului cu membrană, care ne permite să tratăm apa care altfel s-ar fi pierdut, respectând standardele privind apa potabilă, și să o refolosim în procesul nostru de fabricație.

Proiectul apei circulare de la fabrica Sabritas Vallejo a lui PepsiCo

Proiectul apei circulare de la fabrica Sabritas Vallejo a lui PepsiCo

Acum avem zece sisteme de bioreactor cu membrană și osmoză inversă care produc apă de înaltă calitate pentru reutilizare în diferite fabrici din locații cu risc ridicat de apă din America Latină și analizăm continuu oportunitățile de a implementa în continuare această tehnologie. Strategia noastră de utilizare a apei dă dovadă de rentabilitate în performanța noastră operațională, iar în 2020, de exemplu, am îmbunătățit eficiența utilizării apei cu aproximativ 20% în locațiile noastre cu risc din America Latină, față de 2019, și cu aproximativ 40%, față de 2015.

Prima implementare a unui proiect circular de conservare a apei la fabrica noastră Sabritas Vallejo din Mexico City a avut rezultate promițătoare, de asemenea. Colaborarea cu o franciză de îmbuteliere ne-a permis să obținem apa pe care o au, ca produs secundar al fabricării ingredientelor pentru băuturi, și să tratăm și să folosim acea apă la niveluri potabile. Proiectul a permis fabricii Sabritas Vallejo să reducă cererea de apă dulce cu puțin peste 50% în 2020, față de 2019, și să refolosească peste 80% din consumul zilnic de apă. Căutăm să identificăm oportunități de a replica acest proiect și în alte locații.

Se estimează ca inovația va economisi 8 milioane de galoane de apă pe an.

The innovation is expected to save 8 million gallons of water a year

La PepsiCo Beverages America de Nord, o inovație cunoscută sub denumirea de „clătire în rafală” contribuie la economisirea a milioane de galoane de apă, în fiecare an, prin simplificarea clătirii echipamentelor în timpul procesului de schimbare a aromelor. În loc să clătească continuu rezervoarele cu sirop de băuturi timp de până la 30 de minute, clătirea în rafală pulverizează rezervoarele la intervale de 30 de secunde, folosind mai puțină apă pentru a obține același grad igienic de curățenie. Clătirea în rafală face posibilă menținerea standardelor de calitate, îmbunătățirea productivității și economisirea semnificativă de apă. Aceasta este o oportunitate deosebit de atractivă, deoarece oferă beneficii semnificative fără costuri de capital suplimentare. Se anticipează ca această inovație poate să economisească 8 milioane de galoane de apă pe an - mai mult decât echivalentul a 12 piscine de dimensiuni olimpice. Planificăm extinderea procesului în locații globale în 2021, incluzând Minya (Egipt), Ekaterinburg (Rusia) și Zeebrugge (Belgia), unde au fost înființate echipe de proiect.

Eficiența utilizării apei în agricultură

PepsiCo are o afacere globală, fiecare regiune având o geografie unică și, de aceea, prezentând provocări unice. Pentru a satisface nevoile agricole specifice din fiecare regiune, ne adaptăm abordarea pentru un impact maxim. Eficiența utilizării apei în agricultură are o legătură directă cu agricultura regenerabilă - cu cât solul este mai sănătos, cu atât poate absorbi mai multă apă, ceea ce face utilizarea apei pentru irigații mai eficientă. De câțiva ani, PepsiCo lucrează cu cultivatorii prin Programul nostru global de Agricultură Sustenabilă (SFP) și prin parteneriate locale, pentru a stimula utilizarea eficientă a apei în câmpurile fermierilor din întreaga lume.

În 2020, ne-am îmbunătățit eficiența utilizării apei în regiunile cu probleme legate de apă cu 14% începând cu 2015 - determinată, parțial, de eforturile programului nostru de agricultură sustenabilă.

In 2020, we improved our water-use efficiency by 14% in HWR regions since 2015 – driven, in part, by the efforts of our Sustainable Farming Program.

În Pakistan, PepsiCo a ajutat fermierii să transforme 2000 de acri de teren agricol în cadrul Programului de Agricultură Sustenabilă, pentru a implementa sisteme de irigații de înaltă eficiență în orașele Kasur, Multan și Depalpur, economisind 1,9 miliarde de litri de apă în 2020.

Alți factori care îmbunătățesc eficiența utilizării apei agricole în cadrul PepsiCo includ introducerea „Trusei de instrumente pentru apa pentru irigații” a lui PepsiCo, crearea unei „rețele globale de apă pentru irigații”, îmbunătățirea practicilor și tehnologiei de planificare a apei, optimizarea intervalelor de plantare și trecerea la o tehnologie de irigare mai eficientă.

Reaprovizionare

PepsiCo recunoaște că sănătatea bazinelor hidrografice și returnarea apei pe care am folosit-o sunt esențiale pentru continuitatea afacerii noastre, licența noastră socială de funcționare și sănătatea comunităților noastre. Susținem mai multe inițiative care să ne ajute să ne atingem obiectivul de reaprovizionare a apei și să îmbunătățim sănătatea ecosistemului general și biodiversitatea, incluzând reaprovizionarea apei subterane, reîmpădurirea, refacerea peisajului și îmbunătățirea biodiversității și refacerea zonelor umede.

Reaprovizionarea apei subterane

Reaprovizionarea apei subterane și implicarea comunității în India
PepsiCo susține inițiativele de reaprovizionare a apelor subterane și dezvoltă oportunități alternative de venituri pentru comunitățile indiene locale printr-un program care a reaprovizionat mai mult de 626 milioane de litri de apă în 2020.

Încă de la început, ne-am extins inițiativele în fiecare an în Channo (Punjab) și Pune (Maharashtra), creând un total de 19 structuri de recoltare a apelor pluviale și o structură de epurare a apelor uzate pentru a permite reaprovizionarea apei subterane la nivelul bazinului hidrografic.

Pe lângă angajamentul nostru de siguranță a apei, PepsiCo aduce contribuții pozitive la comunitățile locale. Prin abordarea noastră de conservare a bazinelor hidrografice, am adoptat bazine hidrografice în jurul fabricilor noastre de producție și aducem un impact pozitiv în materie de apă în patru domenii cheie: reaprovizionare și conservare, dezvoltare agricolă, îmbunătățirea condițiilor de trai și încurajarea independenței în rândul comunității și egali. Toate programele includ o componentă comunitară bazată pe nevoile locale, incluzând grupuri de auto-ajutorare, cluburi de fermieri, grupuri de răspundere comună și asociații de utilizatori de apă. Grupurile comunitare sunt concepute pentru a răspunde diverselor probleme de trai și pentru a oferi abilitare pentru o dezvoltare economică mai bună.

În India, PepsiCo susține inițiativele de reaprovizionare a apelor subterane care au suplimentat cu mai mult de 626 milioane de litri de apă în 2020.

In India, PepsiCo is supporting groundwater recharge initiatives that recharged more than 626 million liters of water in 2020.

Reîmpădurire

Sprijinind eforturile de reîmpădurire după incendiile din California, Fundația Arbor Day se așteaptă să planteze peste 880.000 de copaci, ducând la reaprovizionarea a 458 milioane de galoane de apă pe an până în 2022. The Arbor Day Foundation expects to plant more than 880,000 trees leading to replenishment of 458 million gallons of water per year by 2022.
PepsiCo contribuie la susținerea reaprovizionării cu apă prin refacerea pădurilor din California după sezonul devastator al incendiilor din 2018 și daunele ulterioare cauzate de alunecările de teren, incluzând solul degradat, calitatea apei și a aerului. Am investit peste 1,5 milioane de dolari în Arbor Day Foundation California Wildfire Restoration Project și în obiectivul său de a restaura zone mari de terenuri private, care sunt adesea omise din eforturile de revitalizare guvernamentală. Se așteaptă ca fundația să planteze peste 880.000 de copaci, ceea ce va duce la reaprovizionarea a 458 milioane de galoane de apă pe an, până în 2022.

Restaurarea peisajului și îmbunătățirea biodiversității

Parteneriatul Apă pentru Planetă în America Latină
Din 2016, PepsiCo și-a valorificat parteneriatul global cu The Nature Conservancy pentru a conserva apa dulce în toată America Latină, lucrând direct cu fermierii, proprietarii de terenuri, întreprinderile și comunitățile, pentru a pune în aplicare o tehnologie eficientă de irigații, pentru a proteja pădurile din amonte și pentru a lucra la zonele de intervenție ale Fondurilor de apă în vederea completării bazinele hidrografice expuse la risc.

Water for the Planet Partnership in Latin America

Lanțul muntos Sierra Madre Oriental de lângă Monterrey, Mexic; fotografie oferită de The Nature Conservancy.

Prin programul nostru, „Apă pentru planetă” sprijinim proiectele de conservare a bazinelor hidrografice din următoarele țări: Columbia (Bogota), Mexic (Monterrey și Valle de Mexico), Brazilia (São Paulo), Guatemala (Guatemala City), Peru (Lima, din 2020) ) și Republica Dominicană (Santo Domingo), în vederea obținerii unui impact pozitiv, pe termen lung, prin intermediul unor proiecte care cresc nivelul de aprovizionare și calitatea apei și îmbunătățesc mijloacele de trai ale celor din zonele înconjurătoare. Ca parte a obiectivului de reaprovizionare cu apa al PepsiCo, din 2016 până în 2020, „Apă pentru planetă” a alimentat mai mult de 511 milioane de litri de apă pe an în cele șapte bazine hidrografice participante prin eforturi de conservare pe mai mult de 677 de hectare de ecosisteme native. Munca noastră cu The Nature Conservancy a avut efecte benefice în mod direct asupra a 2.600 de familii și a contribuit la sănătatea acviferelor, cu potențialul de a avea efecte benefice asupra a peste 42 de milioane de oameni care trăiesc și lucrează în aceste bazine hidrografice cruciale din Mexic, Guatemala, Brazilia, Columbia, Republica Dominicană și Peru.

Restaurarea peisajului în regiunea Cape Town, Africa de Sud
Siguranța apei a primit o atenție sporită în regiunea Cape Town, în principal datorită avertismentului „Ziua zero” cu care s-a confruntat orașul în 2018. Peste două treimi din zonele sursă care deservesc regiunea Cape Town au fost ocupate de plante invazive non-endemice, în general copaci, care înlocuiesc rapid speciile native dacă nu sunt gestionate cum trebuie.

Plantele invazive modifică ecologia solului, cresc frecvența și severitatea incendiilor și afectează în mod semnificativ fluxul râului și reîncărcarea acviferelor. De asemenea, au sisteme de înrădăcinare mai adânci decât speciile native de fynbos (plante cu frunze fine) și sunt capabile să acceseze mai multe ape subterane chiar și în perioadele cu precipitații scăzute, amenințând diversitatea vieții vegetale native din regiunea florală Cape și modificând habitatul faunei native. Acesta este un ecosistem critic - Africa de Sud este unul dintre cele șase „regate florale” din lume, unde există peste 70% din cele 9.500 de specii de plante care nu sunt prezente nicăieri altundeva în lume. PepsiCo sprijină proiectele peisagistice prin îndepărtarea speciilor invazive prin parteneriat cu TNC pentru a sprijini Fondul pentru apă din Cape Town. Acest proiect nu numai că restabilește funcțiile ecosistemului și reaprovizionează apa din bazinele cheie din Cape Town, ci și conservă și reface biodiversitatea într-un peisaj critic și unic.

Prin acest parteneriat, 184 de hectare de plante invazive non-endemice au fost scoase din captarea Du Toit și alte 274 de hectare de plante invazive non-endemice au fost scoase din captarea Oliphant pentru o reumplere totală estimată la 290 de milioane de litri. Din 2018, parteneriatul a contribuit la asigurarea accesului la locuri de muncă, în special pentru femei și adulți tineri care aduc beneficii și mediului. Sunt necesare abilități specializate de acces utilizând frânghiile pentru a lucra în unele zone de captare, iar Likhona Lethu este prima mică afacere deținută de femei din Africa de Sud care este instruită în activități specializate de acces la distanță.

Restaurarea zonelor umede

Economisirea apei și salvarea faunei sălbatice în Belgia
PepsiCo se angajează să îmbunătățească starea de sănătate a bazinelor hidrografice oriunde operăm și susține două proiecte inovatoare menite să îmbunătățească nivelul de apă dulce în apropierea a două dintre fabricile noastre din regiunea Flandra din Belgia.

Deficitul de apă dulce din această regiune este rezultatul schimbărilor climatice globale și al proiectelor agricole intensive locale care se derulează de mai mulți ani. Lipsa apei a afectat păsările native și migratoare și a condus la restricții privind utilizarea apei pentru locuitorii zonei, precum și la pierderi financiare pentru fermieri datorate pierderii efectivelor de animale și la producția redusă a culturilor cauzată de apa contaminată cu sare.

Acest clip video nu poate fi redat din cauza setărilor de confidențialitate.

Pentru a putea reda clipul video accesează "Cookie Preferences" din josul paginii şi activează Functional Cookies.

Am semnat un parteneriat de cinci ani cu ONG-ul belgian Natuurpunt pentru reabilitarea a două rezervații naturale: De Blankaart, lângă fabrica de gustări Veurne și Uitkerkse Polder, uzina de producție Zeebrugge a lui PepsiCo. De asemenea, ne-am angajat să punem în aplicare noi procese, cum ar fi reciclarea apei, ca parte a obiectivului nostru global de realimentare a 100% din apa utilizată în operațiunile companiei din zonele cu risc ridicat în materie de apă, până în 2025.

O mare parte din munca lui Natuurpunt este înșelător de simplă, cum ar fi crearea de bazine și tranșee pentru a permite apei de ploaie să se absoarbă în pământ și să evite contaminarea cu apă sărată. Apoi aceasta poate fi colectată, tratată și utilizată pentru irigare. Pe lângă crearea de noi rețele de șanțuri, vor fi instalate pompe cu energie solară pentru a controla nivelul apei, prevenind scurgerile și infiltrațiile de apă sărată. Un alt obiectiv va fi recrearea a sute de acri de pajiști și miriști deteriorate în urma dezvoltării. Natuurpunt va examina schițe vechi și hărți topografice pentru a stabili cum să refacă terenul, să gestionezi debitul de apă și să atenueze scurgerile.

Cu WWF, am instalat 150 de rogojini plutitoare care conțin 2.100 de plante cu bacterii consumatoare de poluanți pentru a asigura tratarea apelor uzate și beneficii pentru ecosistem.

With WWF, we installed 150 floating mats holding 2,100 plants with pollutant-eating bacteria to provide wastewater treatment and ecosystem benefits.

Restaurarea zonelor umede în Pakistan
Ca parte a eforturilor comunitare de administrare a apei de la PepsiCo din Lahore, Pakistan, am colaborat cu World Wildlife Fund (WWF) pentru a instala inițial o zonă umedă plutitoare pentru tratarea apei. Prin această intervenție, 150 de rogojini plutitoare care conțin 2.100 de plante cu bacterii consumatoare de poluanți în rădăcini sunt plasate pe suprafața iazului, asigurând tratarea apelor uzate și oferind mai multe beneficii ecosistemului. Zonele umede plutitoare pentru tratarea apei oferă un habitat pentru viața sălbatică și, odată cu funcționalitatea ameliorată a zonelor umede, calitatea apei în iazurile conectate se îmbunătățește, creând un habitat de plante native și un loc de cuibărit pentru păsări.

Alianța pentru administrarea apei (Alliance for Water Stewardship)

Implementarea standardului Alliance for Water Stewardship

PepsiCo este membru al Alliance for Water Stewardship (AWS) și ne propunem să adoptăm standardul AWS în toate fabricile noastre cu risc ridicat în materie de apă până în 2025.

Adoptarea standardului AWS ne ajută să identificăm și să căutăm oportunități de a fi mai buni administratori ai apei la nivel local. Aceasta include colaborarea cu parteneri locali în vederea înțelegerii provocărilor unice ale bazinului hidrografic și concentrarea eforturilor noastre pe acțiuni colective și pe militarea pentru o mai bună guvernare a apei.

În 2019, am introdus proiectul pilot al standardului AWS în trei locații de producție din Africa de Sud, Pakistan și Mexic, iar în 2020, am extins adoptarea standardului AWS în locații din șapte țări suplimentare. Standardul AWS a oferit un cadru eficient pentru a reuni operațiuni multifuncționale, agricultură, politici publice și afaceri guvernamentale, mediu, sănătate și siguranță și asociați ai lanțului de aprovizionare, ajutând la identificarea și abordarea oportunităților locale ale bazinului hidrografic și îndrumând echipele să lucreze cu terții locali pentru a îmbunătăți condițiile pentru toți.

PepsiCo is implementing the Alliance for Water Stewardship Standard

În centrul atenției: adoptarea completă a standardului AWS în Pakistan

Fabrica de gustări PepsiCo din Sundar, Pakistan (o locație cu risc ridicat în materie de apă) a fost una dintre primele noastre unități de producție în care a rulat standardul AWS și prima care a adoptat-o pe deplin în conformitate cu angajamentul nostru general față de administrarea apei. Realizările lor din 2020 au inclus:

Îmbunătățirea cu 30% a eficienței utilizării apei față de 2019 – egal cu conservarea a 100 de milioane de litri de apă.

10 milioane de litri de apă alimentați în bazinul hidrografic Sundar, în principal prin recoltarea apei de ploaie și zone umede epurate, de care au beneficiat în mod direct 55.000 de oameni din comunitățile din jur.

30% improvement in water-use efficiency versus 2019 – equal to conservation of 100 million liters of water.
55,000 people in surrounding communities benefited.

Zece dintre locațiile noastre globale erau în proces de adoptare a standardului AWS în 2020, incluzând opt în Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Sud (Sundar în Pakistan, Parow în Africa de Sud, Multan în Pakistan, Minya în Egipt, Channo și Pune în India și Dammam și Riad în Arabia Saudită); una cu Frito-Lay America de Nord în Rancho Cucamonga, California, SUA; și una în America Latină la Vallejo în Mexic.

Acces sigur la apă

În ultimii 15 ani, PepsiCo și Fundația PepsiCo au ajutat peste 55 de milioane de oameni să aibă acces la apă sigură prin programe de distribuție, purificare și conservare – făcând ca PepsiCo și Fundația PepsiCo să atingă mai mult de jumătate din obiectivul nostru de a oferi acces la apă sigură pentru 100 de milioane de oameni până în 2030.

Fundația PepsiCo a investit peste 53 de milioane de dolari în programe de acces la apă sigură, atrăgând aproape 700 de milioane de dolari în finanțare suplimentară din partea altor donatori.

Pandemia COVID-19 a făcut ca nevoia de acces la apă sigură și servicii de salubrizare să fie mai importantă ca niciodată. Apa este esențială pentru tratarea și prevenirea virusului, precum și pentru construirea rezistenței pe termen lung în comunitățile noastre. De aceea, am anunțat noi programe de conservare a apei în America Latină, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Sud, concepute pentru a ajuta comunitățile să se refacă și să se reconstruiască în urma pandemiei, incluzând construirea de facilități de salubrizare și sisteme de apă comunitare, acordarea de împrumuturi familiilor pentru a construi infrastructură de apă în locuințe, sprijinirea antreprenorilor locali de apă, instalarea punctelor comunitare de acces la apă și contribuirea la reabilitarea izvoarelor naturale.

The PepsiCo Foundation has invested more than $53 million in safe water access programs, catalyzing nearly $700 million in additional funding from other donors.

Parteneriat pentru a asigura accesul la apă sigură

Recunoscând că accesul la apă este un drept al omului, activitatea de acces sigur la apă a PepsiCo, prin intermediul mai multor parteneriate, se concentrează pe programe de distribuție, purificare și conservare în sprijinul obiectivului ONU de dezvoltare sustenabilă nr. 6: Asigurarea disponibilității și gestionării sustenabile a apei curate și a canalizării pentru toți.

We support UN Sustainable Development Goal #6: Ensure the availability and sustainable management of clean water and sanitation for all.
Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor